Google Başarısı Tesadüf Olamaz.
Bir blog yazısı düşünürken aslında konunun gözümün önünde olduğunu farkettim ve Google'ı yazmaya karar verdim. İnternetin hayatımıza girmesinden bu yana her şey o kadar hızlı ve değişken haldeyken Google'ın hızına hiç şaşırmıyorum diyebilirim. Ve başarının aslında çok da tesadüf olmadığını bir kez anladım. Global bir ticari güç haline gelen Google hem inovasyonu hem de çalışanlarına verdiği değerle takdire şayan bir gelişim gösterdi. Eksikleri olsa da meraklıları için derlediğim Google kronolojisi ile başlayalım.1995 – Kurucuları Larry Page ve Sergey Brin Stanford Üniversitesi’nde tanıştılar.
1996 – Web sayfalarının önem düzeyini belirlemek için bağlantıları kullanan bir arama motoru (başlangıçta BackRub adını vermişlerdi) oluşturdular. Google kelimesini, 10 üzeri 100 sayısının matematiksel adı olan “googol”dan türettiler.
1998 – Sun kurucu ortaklarından Andy Bechtolsheim bu şirkete 100.000 ABD doları tutarında bir çek yazdığında Google Inc. doğdu.
1999 – Silikon Vadisi teknoloji şirketlerinin de yer aldığı Palo Alto, Kaliforniya’ya taşımıştır.
2000 – Arama motorunun ilk 10 dildeki sürümü yayınlandı: Fransızca, Almanca, İtalyanca, İsveççe, Fince, İspanyolca, Portekizce, Hollandaca, Norveççe ve Danimarkaca. Aynı yıl, bir milyarlık URL indeksiyle, dünyanın en büyük arama motoru olmayı başardı.
2001 – Tekil ziyaretçi sayısı ilk kez 1 milyarı buldu. Deja.com’un Usenet Discussion Service’ini satın aldı. Aynı yıl Eric Schmidt de şirketin CEO’su oldu.
2002 – AOL ile ortaklık kurulurken, G. News servisi hizmete girdi.
2003 – American Dialect Society üyeleri, Google’ı 2002 yılının en yararlı kelimesi ilan etti.
2004 – 2GB’lık kapasitesiyle Gmail ile e-posta pazarına merhaba dedi ilk halka arzını da bu tarihte gerçekleştirdi. 1 milyar $’lık bir başlangıç sermayesi ile kâr amacı gütmeyen bir hayır organizasyonu olan Google.org’u kurdu.
2005 – 2004’te Keyhole adlı dijital harita hazırlama şirketini satın alınmasıyla G. Maps ve G. Earth servisini kullanıma sundu. Bu servisleri, hızlı mesajlaşma yazılımı Google Talk izledi.
2006 – Çevrimiçi video paylaşım sitesi YouTube’u satın aldı.
2007 – Street View servisini ilk olarak Amerika’nın 5 eyaletinde hizmete sundu. Bunun yanında yine aynı sene içinde online reklam şirketi DoubleClick satın alındı.
2008 – Yahoo ile yeni bir ortaklık duyuruldu ve Chrome hayatımıza girdi.
2009 – Gmail Temmuz 2009’da beta sürümünden yükseltilmiş ve aylık 146 milyon kullanıcıya ulaşmıştır.
2010 – Samsung ile birlikte ürettiği android tabanlı ilk cep telefonu olan Nexus One piyasaya sürülmüştür.
2011 – Daha parlak yeni bir logo ve siyah bir gezinti çubuğuyla ana sayfasını ve algoritması yeniledi.Bu yeni sistemde yüksek kaliteli içeriklere ağırlık verilmiş ve imkan dahilinde n-gram değeriyle, değersizleşmiş içeriğin silinmesi hedeflenmiştir.
2013 – Arama motoru teknolojisinde koku devrimi” adıyla duyurduğu “Google Burun ” isimli uygulamayla internet kullanıcılarına 1 Nisan şakası yaptı.
2014 – Çalışan sayısı 53.600 kişiye ulaştı.
2015 – Satın aldığı kuruluşlar ile birlikte Alphabet adlı holdinge bağlandı ve holdingin CEO’su Larry Page Yönetim kurulu başkanı ise Sergey Brin oldu. Ayrıca Larry Page’den boşalan Google’nin CEO makamına Sundar Pichai getirildi.
Google’ın Başlıca Ürünleri
Bu yazıyı yazıp da hem iş hem de sosyal hayatta kullanılan ürünlerine göz atmadan geçmek olmaz.
Kültürü
Resmİ olmayan bir kurum kültürüne sahiptir. Şirket, 2007 ve 2008 yıllarında Fortune dergisinin yayımladığı çalışan açısından en ideal şirketler sıralamasında ilk sırada yer almış ayrıca 2009 ve 2010 yıllarında aynı sıralamada dördüncü olmuştur.
Buna ek olarak, 2010 yılında Universum İletişim tarafından okul mezunlarına yönelik işgücü çekiciliği açısından en cazip şirket dalında aday gösterilmiştir. Kurumsal felsefesini: “kötülük yapmadan da para kazanılabilir”, “takım elbise giymeden de ciddi olunabilir” ve “iş kamçılayıcı; rekabet eğlenceli olmalıdır” gibi özgür prensipler üzerine kurmuştur.
Bir motivasyon tekniği olarak, genellikle icat boş zamanı (Innovation Time Off) adı verilen politikaya sahiptir. Buna göre mühendisleri çalışma saatlerinin %20’sini ilgilerini çeken projeler üzerinde geçirmek için teşvik edilirler. Hizmetleri arasından Gmail, Google Haberler, Orkut ve AdSense gibi hizmetler bu bağımsız çabalardan ortaya çıkmıştır.
Derleme Kaynaklar: www.wikipedia.org , www.chip.com.tr