En çok tıklanan yazılar

En çok tıklanan projeler

Eylül 2024
P S Ç P C C P
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Fotoğraf Formatları: RAW – JPEG

By medyafabrikasi 9 sene ago

Fotoğraf Formatları: RAW – JPEG

Bu blog yazımızda fotoğraf makinelerimizin sahip olduğu çekim formatlarını inceleyeceğiz. Fotoğraf formatları RAW ve JPEG ikiye ayrılmakta. Önce tanımlarla başlayalım.
  • JPEG: Dosya formatı olarak sıkıştırılmış verileri ifade eder, bu nedenle renk ve ton dosyaları da sıkıştırılmış olduğu için kısıtlılığı vardır. Sıkıştırılmış veri olarak kabul edebileceğimiz bu format, temelde az yer kaplaması dışında bir avantaj sağlamaz. Formatın işlenebilirlilik kabiliyeti oldukça azdır.
  • RAW: Bu formattaçekim yapıldığı zaman, çektiğiniz kare hiçbir şekilde sıkıştırılmamıştır. Bu nedenle renk ve ton dosyaları ile daha sonra istenildiği gibi oynanmaya müsaade eder.

Dijital Negatif olarak RAW

JPEG format; polaroid makine iken, RAW format eski sarma filmli analog kameralar gibidir. Polaroid makineler size fotoğrafı işleyip son halini verirken, analog makinedeki filmlerimizi hatırlarsınız karanlık odada banyo ederken istediğimiz değişikliği yapılabilirdi. O nedenle, RAW formatı negatif olarak kabul edebiliriz.

Yeni Nesil Karanlık Odalar

RAW formatında çekilmiş bir fotoğraf, sıkıştırılmış veri olmadığı için işlenmeye müsaittir. Bu fotoğrafın bilgisayar ortamında işlenebileceği bazı programlar vardır. Bunları modern “karanlık odalar” olarak kabul edebiliriz. Lightroom, Adobe Camera Raw, Capture One ve makinelerimiz ile birlikte gelen programlar bu konuda sayılabilecek RAW işleme programlarıdır.

Fotoğrafçılar tarafından en çok kullanılan program, kolay arayüzü nedeniyle Camera Raw isimli Adobe’un ürünüdür. Bu ve diğer programlar sayesinde fotoğrafın keskinlik, ışık, pozlama gibi bir çok verisinde düzeltmeler yapabiliriz.

RAW İşlenmeye Müsait Bir Cevher 

RAW formatındaki bir fotoğrafı; bilgisayarınıza aktardığınız zaman ton aralığı, renk aralığı, gren düzenlemesi, beyaz dengesi, netlik, pozlama gibi düzenleme imkanı verir.

Elini Korkak Alıştırma, Histogram Var

Histogram, bizler deklanşöre bastığımız anda aynanın aldığı ışığın değerleri vardır. Bu ışık değerlerindeki piksel sayısını histogram gösterir. Her fotoğraf değeri için sıfırdan büyük değerleri olan bir histograma sahiptir. Bir histogram, tam ton ölçeğinden faydalanarak görüntüyü yaratır. Eğer tam ton aralığına sahip değilse fotoğraf histogramı, kontrast içermeyen ve görece mat bir görüntüye karşılık gelir. Histogram, bütün programlarda genel ayar olarak gelir ve ana RGB değerlerinde oynama imkanı verir. Histogram, RGB yani Kırmızı, Yeşil, Mavi ana renklerinin değerlerini temsil eden üç ana katmandan oluşur. Beyaz ise, bu üç ana katman çakıştığında ortaya çıkar. Yellow, Magenta, Black ise RGB kanallarının herhangi ikisi çakıştığında ortaya çıkar. Bu ana katmanları gözeterek, fotoğrafınızın ton ayarlarını değiştirebilme imkanına sahipsiniz.

Açık Ton ve Gölge Kırpması

Piksel renk değerleri görüntüde temsil edilen en yüksek değerin üstünde yada en düşük değerin altında kalırsa kırpma oluşacaktır. Aşırı parlak değerler beyaz çıktı alınması için aşırı karanlık değerler ise siyah çıktı alınması için kırpılmalıdır. Bu durumun dezavantajı ise görüntüde ayrıntı kaybına yol açması.

Fotoğraf: Raw ve Jpeg karşılaştırmaları için tıklayabilirsiniz.

Beyaz Dengesi Size Farkını Gösterecek

Beyaz dengesini ayarlamak için, fotoğraf karenizdeki nötr renkli alanları daha önceden belirmeniz gerekiyor. Orada seçeceğiniz nesnenin nötr renkli olması için renk ayarlarını değiştirebilirsiniz. Fotoğraf çekimi esnasında nesne, ortam ışığına göre renk tonu alacaktır, beyaz dengesini ise raw işleme programlarında değiştirerek istediğimiz ayara rahatça getirebiliriz. Fotoğraf makinesi, pozlama sırasında beyaz dengesi sistemini meta verisi olarak kaydeder. Program RAW’ı okurken bu değerlere göre ham halini verir. Ham hali, size renk sıcaklığı olarak en yakını referans verir. Beyaz dengesi ayarlanmamış bir fotoğraf, beyazların bazen mavi, bazen yeşil ara geçişler gibi görünmesine neden olur. Hepimizin bildiği malum bir mavi elbise durumu vardı hatırlarsanız.

Hayat Kurtaran Ayarlar

Bazen, hepimizin başına gelir fotoğraf makinesinin ekranında net olduğunu düşündüğünüz fotoğraflarda, hafif bir netlik sorunu olabilir. Bu eğer elinizde kullanabileceğiniz başka fotoğrafınız yoksa ve bu kareye ihtiyacınız varsa işte size çözüm, netlik titreme ve doygunluk kontrollerini kullanarak fotoğrafı kurtarabilirsiniz. Orta tonlarda en iyi efektlerle küçük alanların kontrastını artırarak görüntüye derinlik eklersiniz, bu ayar geniş yarı çaplı keskinliği azaltan bir perdelemeye benzer. Dikkat edilmesi gereken şey, bu ayarı kullanırken %200 yaklaştırıp çok mikro alanlarda çalışın. Titreşim ile ilgili çözünürlüğü ayarlar böylece renkler tam çözünürlüğe yakın iken kırpılma da en düşük düzeyde kalır. Bu sayede fotoğrafın yapısı korunmuş olacaktır.

Category:
  Fotoğraf
this post was shared 0 times
 200